Beachvolleybal

Beachvolleybal

Een andere veel gespeelde variant van het bekende volleybal is beachvolleybal. In de volksmond wordt het ook wel vaker 'strandvolleybal' genoemd. Beachvolleybal wordt niet zoals het normale volleybal gespeeld in een zaal. De ondergrond is altijd zand. Dit is in de meeste gevallen op een strand maar je ziet ook wel vaker dat er een tijdelijk beachvolleybal veld wordt gebouwd op een plein in een stad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dam in Amsterdam, hier wordt regelmatig een beachvolleybal toernooi georganiseerd. Een voordeel van een tijdelijk beachvolleybalveld in een stad is dat er hier veel minder wind staat dan op een strand. Dit zorgt er voor dat de wedstrijd eerlijk blijft.

Verschillen tussen beachvolleybal en volleybal

Er zijn in verhouding met de normale variant van volleybal veel verschillen. Een van de belangrijkste verschillen is dat een beachvolleybal team minder spelers heeft. In internationale wedstrijden zijn er twee spelers per team, op lager niveau kunnen dit er drie of zelfs vier zijn. Zoals we bij de normale variant voor iedere speler een vaste positie kennen is dat bij beachvolleybal niet het geval. De bal waarmee gespeeld wordt is zachter maar wel zwaarder, dit heeft te maken met de wind. Het veld is 16 bij 8 meter. Er bestaat geen middellijn dit wil dus zeggen dat je geen voetfouten kunt maken, echter is het wel zo dat de tegenstander geen enkele vorm van hinder mag ondervinden wanneer de speler onder het net doorkomt. Ondanks het zand bestaat er wel een vorm van belijning. De belijning wordt gemaakt door gespannen touwen. Een bal is 'in' wanneer de bal de lijn raakt (de afdruk van de bal).

Techniek

De techniek is vooral van belang op hoog niveau, op lager niveau wordt in de meeste gevallen niet gefloten door een scheidsrechter. Bij het bovenhands spelen van een bal is het niet verplicht dat er kort contact is met de bal, wel is het zo dat je de bal niet zijdelings mag weg spelen. Dus je moet de bal loodrecht op de schouderlijn spelen. Bij het bovenhands spelen van een bal mag die geen draaiende beweging maken, dus hij mag niet meer dan een enkele keer rond draaien. Wanneer een bal naar de tegenstander wordt gespeeld mag er geen zacht of lang contact zijn. Dit noemen ze 'hard contact', vormen hiervan kunnen een harde aanval, onderhandse techniek of een slag met de knokkels zijn.

Beachvolleybal regels

Anders dan bij zaalvolleybal wordt een blok gezien als een contact, hierna mag de bal dus nog maar twee keer worden aangeraakt voordat die over het net gespeeld dient te worden. De bal mag na de blok nogmaals gespeeld worden door de gene die de bal blokkeerde. Dit wordt dus gezien als twee contacten. Het spel bestaat uit maximaal 3 sets, waarvan de eerste 2 sets gaan tot 21 punten en set 3 gaat tot 15 punten. Alleen met een verschil van minimaal 2 punten kan de set gewonnen worden. Na iedere zeven gespeelde punten wordt van speelhelft gewisseld, zo kun je er voor zorgen dat voor- of nadelen door de zon en/of wind niet alleen voor een partij zijn.

Beach Team Holland

De Nederlandse Volleybal Bond wil ook met zijn beachvolleybalteams naar de hoogste top op wereldniveau. Sinds 1996 is de populariteit van Beachvolleybal zo hard gestegen dan we tegenwoordig meerdere mannen- en vrouwenteams hebben die uitkomen voor Nederland. Al enkele jaren speelt Nederland met een aantal teams mee op internationale toernooien met goede resultaten als gevolg. Om er voor te zorgen dat ze in de top komen is Beach Team Holland opgericht. Dit is opgericht om er voor te zorgen dat de teams geprofessionaliseerd worden in het gebied van de organisatie en ondersteuning. Het gevolg hiervan is dat de spelers en coaches daadwerkelijk bezig zijn en blijven met alleen hetgene dat telt, volleybal. Dat het werkt hebben we gemerkt, in 2013 werd team Brouwer – Meeuwsen wereldkampioen bij de heren!

Terug naar overzicht