Spelregels

Spelregels

Zoals ieder spel regels kent is dit bij volleybal niet anders. Het is van groot belang om te weten wat de regels zijn maar ook om te weten hoe de regels werken. Wat mag wel en wat mag niet? Dit is erg belangrijk om goed te kunnen spelen. Het zou vervelend zijn als je denkt dat je gewonnen hebt maar dat het winnende punt helemaal nooit zal tellen door de regels. Als je de regels beheerst zal jou dit niet gebeuren. Verder voorkom je zo ook dat er discussies of misschien zelfs een ruzie zal ontstaan.

Punten

Het behalen van punten kan simpelweg door het uitslaan of foutief slaan van de bal. Er zijn een aantal 'fouten' die een tegenstander kan maken waarmee je een punt kunt maken. Hier onder omschrijven we wat voor fouten dit dan kunnen zijn en wat de benaming daarvan is.

Wanneer de bal op de grond komt in het veld van de tegenstander noemen we dit 'in'. Komt de bal nu na een aanval van de tegenstander op de grond buiten het veld of raakt hij een object (plafond, muur, antennes) dan noemen we dit 'uit'. Wanneer je de bal zelf uit slaat maar de tegenstander deze als laatst heeft aangeraakt is er sprake van een zogenaamde 'touche'.

Verder kennen we ook de zogeheten 'voetfouten' dit wil zeggen dat wanneer een voet voorbij een lijn of buiten het speelveld wordt gezet er wederom een punt gaat naar de tegenpartij. Wanneer de tegenstander het net raakt aan de bovenzijde is dit een 'netfout'. Als een speler de bal twee keer direct achter elkaar aanraakt heeft die een 'dubbel' gemaakt, dit is niet toegestaan. 'Viermaal spelen' is het meer dan drie keer aanraken van de bal, dit kost je ook punten.

Als de tegenstander loopt met de bal of hem simpelweg te lang vasthoudt heet dit 'lang contact'. Staat de tegenstander tijdens het serveren niet in de juiste volgorde op het veld dan heet dit een 'opstellingsfout'. Wanneer je langer dan 8 seconden wacht met op gooien, de service wordt niet gespeeld in het veld van de tegenstander of de bal raakt een object anders dan de netrand en komt dan pas terecht in het veld van de tegenstander dan is er sprake van een 'servicefout'. Als laatste kennen we ook de zogenaamde 'gestolen bal' dit wil zeggen dat de bal nog niet over het net is geweest.

Belangrijkste spelregels

  1. Een speler mag de bal nooit meer dan twee keer achter elkaar aanraken tenzij dit tijdens het blokkeren moet.
  2. Contact met de bal mag nooit lang zijn maar moet zeer kort tot kort zijn. Of de bal te lang vast wordt gehouden is afhankelijk van de menig van de scheidsrechter.
  3. Beide teams mogen de bal maximaal drie keer opeenvolgend hebben. Blokkeren wordt niet gezien als balcontact.
  4. Antennes of voorwerpen buiten het veld mogen nooit geraakt worden door een bal.
  5. Officieel mag het net niet geraakt worden. Hierbij horen de randen en het net zelf.
  6. Een speler mag niet onder het net door in het speelveld van de tegenstander komen en hem hierdoor hinderen. Het is ook fout wanneer de voet van een speler volledig in het veld komt van zijn tegenstander.
  7. Je scoort een punt door een fout van de tegenstander of door de bal op grond in het veld van de tegenstander te krijgen. Dit moet wel binnen de lijnen of op de lijn zijn.
  8. Wanneer een team een punt scoort krijgen zij ook het recht om te serveren.
  9. Voordat er een nieuw punt is gescoord mag een speler worden gewisseld. Ieder team mag per set 6 keer wisselen. Een speler die gewisseld is mag voor diezelfde speler worden gewisseld. Echter mag hij daarna niet nogmaals worden gewisseld in de zelfde set.
  10. In elke set mogen beide teams maximaal 2 time outs aanvragen van 30 seconden.
  11. Een achterspeler mag de bal niet over het net spelen wanneer hij binnen de drie meter lijn staat en de bal zich boven de netrand bevindt.
  12. Een aanvalsactie is niet toegestaan wanneer de libero een bovenhandse pass geeft binnen de 3-meterzone.
Terug naar overzicht