Zitvolleybal

Zitvolleybal

Nederland was in 1953 het eerste land dat een sportvereniging voor minder validen oprichtte. De sporten die hier voornamelijk beoefend werden waren zitbal en atletiek. Zitbal bleek al gauw te eentonig te zijn. Dus er werd gezocht naar een vernieuwende en een meer dynamische vorm van het spel. Na maar liefst 3 jaar van denken kwam er een nieuwe variant. Deze werd in 1956 geïntroduceerd door het Nederlands Sportcomité. Het nieuwe spel werd een combinatie van zitbal en volleybal. Dit zorgde ervoor dat het spel leuker en dynamischer werd. Hierdoor groeide zitvolleybal uit tot één van de grootste en meest beoefende sporten in competitieverband voor minder validen. Niet alleen voor invalide personen maar ook voor valide sporters die te maken hebben of hadden met een langdurige blessure waardoor zij de normale variant van volleybal niet of niet goed konden beoefenen.

Spelregels

Zitvolleybal wordt gespeeld volgens de internationale regels van de WOVD (World Organisation Volleyball for Disabled). Bij zitvolleybal komt er veel over een met het normale volleybal. Echter zijn er wel wat aangepaste regels. Een sprongservice is bijvoorbeeld niet toegestaan omdat het zitvlak bij vrijwel iedere spelactie contact moet hebben en houden met de vloer. Het speelveld is kleiner namelijk 6 bij 10 meter. Bij zitvolleybal is (uiteraard) de stand van de voeten niet van belang. Echter is het zitvlak wel bepalend bij spelacties. Op het moment van een zogenaamde spelactie moet de speler met zijn bovenlichaam of zitvlak contact hebben met de vloer. Een serviceblok is wel toegestaan. Het net heeft bij de heren een hoogte van 115 centimeter en bij de dames 105 centimeter.

Wedstrijdvormen

In Nederland kennen we in de sport zitvolleybal twee wedstrijdvormen, een eredivisie en een eerste en tweede klasse. Daarnaast worden er ook met enige regelmaat toernooien georganiseerd, dit zijn officiële toernooien of recreatieve toernooien. Ook op internationaal gebied nemen clubteams uit Nederland regelmatig deel aan Europacupwedstrijden. De Nationale dames- en herenselectie spelen mee aan de Olympische spelen maar ook aan de EK's en de WK's.

Het dames team van Oranje heeft tijdens de Paralympische spelen van 2004 een zilveren medaille binnen weten te halen en in Beijing in 2008 een bronzen medaille. Het EK wonnen zij in 2003, 2005 en 2007. De wereldtitel behaalde zij in 2000, 2002 en in 2006. We kunnen dus ook met trots zeggen dat het dames team vele winsten behaald heeft.

Bij het heren team van Oranje is winst ook een terugkerend item. De oranje mannen haalden in 1980 goed op de Paralympische spelen in Arnhem, dit deden zij opnieuw in 1984. In 1983 en 1989 pakte zij de wereldtitel. Het EK is ook al regelmatig door een Nederlandse ploeg gewonnen. In 1981, 1985, 1987 en 1991 sleepten zij de Europese titel in de wacht.

Terug naar overzicht